Επίσημη ιστοσελίδα της
ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. για το νέο ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο



Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο μαζί με όλες τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας είχαμε απορρίψει, εκφράζοντας την εναντίωσή μας και απαιτώντας να μην ισχύσει λόγω των επονείδιστων αλλαγών που επιφέρει στο συνταξιοδοτικό μας καθεστώς, θα τεθεί σε εφαρμογή δυστυχώς, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Οι μόνες τροποποιήσεις που επέφερε την τελευταία στιγμή ο αρμόδιος υπουργός, είναι η αναστολή της εφαρμογής του για τους ένστολους μέχρι τις 30.06.2016 και η χορήγηση των συντάξεων χηρείας ως έχει, στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χάνει τη ζωή του ή τραυματίζεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης. Πρόκειται για δυο νομοτεχνικές βελτιώσεις, εκ των οποίων η πρώτη έγινε ύστερα από σχετικό αίτημά μας, προκειμένου να μην τεθούν υπό το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης οι αποστρατευθέντες κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του 2016 και οι οποίοι με υπαιτιότητα της διοίκησης διεγράφησαν στις 25.04.2016 αντί στις 17.03.2016.

Όσον αφορά τη δεύτερη, ήταν η αυτονόητη ρύθμιση, δεδομένου ότι είχε προκαλέσει την κατακραυγή όλων.

Συνάδελφοι,

Επειδή, γινόμαστε δέκτες καθημερινών τηλεφωνημάτων λόγω της μη ισχύος του νόμου για τους ένστολους από δημοσιεύσεώς του αλλά από 30.06.2016, από συναδέλφους που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση παραίτησης και ερωτούν, αν το χρονικό αυτό διάστημα είναι επαρκές για να συνταξιοδοτηθούν με το παλιό καθεστώς, φρονούμε ότι δεν καλύπτονται από τις προθεσμίες αυτές, καθόσον είναι γνωστό ότι δεν αρκεί μόνο η υποβολή της αίτησης, αλλά πρέπει να υπάρξει και η διαγραφή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο νομοθέτης ήθελε την προστασία μας, θα μας εξαιρούσε ολοσχερώς από τις διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου και δεν θα έδινε τη μικρή μεταβατική αυτή περίοδο. ΓιΆ αυτό, συνιστούμε στους συναδέλφους να μην προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν στον εγκλωβισμό τους στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας καθότι, ως γνωστόν, για να έχει κάποιος υψηλό συντελεστή υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών του, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40 συνολικά έτη υπηρεσίας (πραγματικά και μάχιμα).

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, όπως ανέφερε και ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση και νέο μισθολόγιο, συνδυάζοντάς το με το ασφαλιστικό, κάτι που ενδεχομένως να έχει περαιτέρω δυσμενέστερες συνέπειες, καθιστώντας τις επιφυλάξεις μας ακόμα πιο έντονες όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ένα νέο μισθολόγιο με δυσμενέστερους όρους αποτελεί Casus belli και οι κυβερνώντες οφείλουν να παραιτηθούν από κάθε πιθανή τέτοια σκέψη, σεβόμενοι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που τελεσιδίκως έχουν αποφανθεί για τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των στελεχών τους και στη διαφορετική ως εκ τούτου αντιμετώπιση του νομοθέτη, ο οποίος έχει υποχρέωση ιδιαίτερης μεταχείρισης που απορρέει εμμέσως από τα άρθρα 45,23 §2 και 29 §3 του Συντάγματος, ως αρχή που εγγυάται την αποτελεσματική εκπλήρωση της κρατικής αποστολής του και «ως αντιστάθμισμα για τις ιδιαίτερες συνθήκες εκτέλεσης του καθήκοντός του».

Συνάδελφοι,

Το νέο ασφαλιστικό ισοπεδώνει τα συνταξιοδοτικά μας κεκτημένα και το λόγο πλέον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα η Κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να αποκαταστήσει πλήρως το μισθολόγιό μας, στα επίπεδα τουλάχιστον του 2012 - όπως έχει σε όλους τους τόνους διακηρύξει και δεσμευτεί - απεργάζεται τον εξορθολογισμό του, όπως απαιτούν οι δανειστές, δηλαδή νέο πετσόκομμα.

Επειδή στο λειτούργημά μας, δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές, δηλώνουμε ότι ο αγώνας για την προστασία του πενιχρού εισοδήματός μας θα είναι συνεχείς και ανυποχώρητος.

ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ!

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΛΛΙΟΣ




ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν εισιτήρια, για όλες τις παιδικές ταινίες, σε κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

Ημερίδα της Τοπικής Διοίκησης Πέλλας/Ι.Ρ.Α.-Εκπροσώπηση της Ένωσής μας

ΔΩΡΕΑΝ ετήσιες συνδρομές στη Νομοπαίδεια για τα μέλη της Ένωσής μας

Συνάντηση της Ένωσής μας με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης κ. ΛΕΚΑΚΗ Πέτρο







ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
VIDEO
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΚΩΔΙΚΕΣ
ΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ


© 2024 mascot network