Όλη η αλήθεια για την εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων
.
Θεσσαλονίκη 22 Ιουνίου 2023
Θέμα: «Όλη η αλήθεια για την εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων».
Πως εκπαιδεύονται τα γερμανικά Ποιμενικά, τα βέλγικα Μαλινουά, τα Λαμπραντόρ και τα Golden Retriever της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη - Συνέντευξη με τον Αστυνομικό Διευθυντή Νικόλαο Ράλλη, Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Β. Ελλάδος.
Ο ICE ψάχνει για ναρκωτικά σε μια νταλίκα με κοντέινερ. Το σενάριο της άσκησης προβλέπει τον εντοπισμό καλά κρυμμένης ναρκωτικής ουσίας. Μέσα σε λίγα λεπτά ξετρυπώνει μια μικρή ποσότητα που έχει πακτωθεί σε ρόδα στο φορτηγό.
Παραμένει στο σημείο ακίνητος μέχρι να έρθει ο συνοδός του ο Ανθυπαστυνόμος Απόστολος Λιακόπουλος που τον επιβραβεύει. Aυτό άλλωστε προβλέπει η εκπαιδευση του, να κάθεται σιωπηλός, αποφεύγοντας έτσι να προκληθουν φθορές ή βλάβες σε ξένες περιουσίες.
Το βέλγικο Μαλινουά αποκαλείται, όχι άδικα ο φόβος και ο τρόμος των βαρόνων ναρκωτικών στη Βόρεια Ελλάδα αφού όπου καλείται να συνδράμει φέρνει αποτέλεσμα…
Στις 15 Ιουνίου όταν ο ICE κλήθηκε να συμμετάσχει σε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η επιτυχία ήταν μονόδρομος.
Ο Συνοδός του τον οδήγησε σε μια αποθήκη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και ο αστυνομικός σκύλος σταμάτησε σε μια πόρτα γνωρίζοντας ότι πίσω της κρύβονται ναρκωτικά.
Ο ICE δεν έφευγε από το σημείο μέχρι που ξετρύπωσε την ποσότητα των ναρκωτικών.
Η εκπαίδευση που δέχεται καθημερινά είναι τέτοια ώστε να γίνεται όλο και καλύτερος και να επιφέρει καίρια χτυπήματα στα καρτέλ των ναρκωτικών.
Πρωταγωνιστές στις επιτυχίες της ΕΛΑΣ και τα 23 σκυλιά που εκπαιδεύονται στη Θεσσαλονίκη.
Τον Νοέμβριο του 2021 ο ICE έκανε την πρώτη μεγάλη του επιτυχία όταν ξετρύπωσε 82 κιλά κοκαΐνης κρυμμένη σε χάρτινα κουτιά με μπανάνες και μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα επί τόπου βρέθηκαν και σκυλιά άλλων υπηρεσιών αλλά ο γερμανικός ποιμενικός, έκανε τη διαφορά εντοπίζοντας τα ναρκωτικά.
Ο VEKTOR και ο ΒOOKER στην πολυετή καριέρα τους δίπλα στους συνοδούς τους αστυνομικούς προκάλεσαν ηχηρά χτυηπήματα σε διακινητές και εμπόρους ναρκωτικών. Κατάφεραν και ξετρύπωσαν κάνναβη, κοκαΐνη, ηρωίνη μέχρι ναρκωτικά χάπια από σπίτια αυτοκίνητα ακόμη και απο το έδαφος.
Ο BIANCO αναζητά εκρηκτικό μηχανισμό ή εκρηκτική ύλη και σύμφωνα με το σενάριο ψάχνει σε ειδικές κρύπτες ενώ δεν διστάζει να ανέβει στα πυρακτωμένα από τον ήλιο σιδερένια σκαλιά με 32 βαθμούς Κελσίου για να φτάσει στην ταράτσα του κτιρίου. Κατεβαινει άπραγος προκαλώντας ανακούφιση στον συνοδό που διαπιστώνει ότι ο συναγερμός ήταν λανθασμένος.
Τα σκυλιά ανίχνευσης εκρηκτικών κάνουν 40 – 50 ελέγχους καθημερινά και φυσικά όταν έρθει κάποιος επίσημος είναι αυτά που ελέγχουν τους χώρους ανοιχτούς ή κλειστούς.
Ο OSCAR ένα βελγικό Μαλινουά υποβάλλεται στην καθημερινή του εκπαίδευση από τον συνοδό του αρχιφύλακα Δημήτρη Καλαθά και παράλληλα μας κάνει και μια επίδειξη της άρτιας εκπαίδευσης του στην υπακοή όταν χρειάζεται να πραγματοποιήσει μια περιπολία μέσα στο χώρο αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία για προληπτικούς λόγους.
Τα λαγωνικά της Κ9 της ΕΛ.ΑΣ
Στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος «υπηρετούν» 23 σκυλιά με τους 23 συνοδούς εκπαιδευτές τους.
Δύο συνοδοί – χειριστές με τους αστυνομικούς σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.
Πέντε συνοδοί – χειριστές με τους αστυνομικούς σκύλους περιπολίας.
Δύο συνοδοί – χειριστές με τους αστυνομικούς σκύλους διπλής ειδικότητας (περιπολίας/ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών) και δεκατέσσερις συνοδοί – χειριστές με τους αστυνομικούς σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών υλών.
Οι επιτυχίες τους καταγράφονται σε έναν μακρύ κατάλογο και αφορούν ένα πολύπλευρο έργο.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Ράλλης, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Β. Ελλάδος, που ηγείται του τμήματος επι πολλά χρόνια μας εξηγεί πως γίνεται η επιλογή και η εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων στη Θεσσαλονίκη.
«Το έργο που επιτελεί το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων στην ΓΑΔΘ και στον Τομέα Βορείου Ελλάδος, ειναι υψηλού επιπέδου που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξειδίκευση του προσωπικού και την σταθερή ενασχόληση του με το γνωστικό αντικείμενο των αστυνομικών σκύλων» τονίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και αναφέρει ότι είναι κατάκτηση της ΕΛΑΣ, το γεγονός ότι μετά από χρονιά, τα σκυλιά διαφόρων ειδικοτήτων έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη, για να εκπαιδεύονται με άριστο επίπεδο και αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση τους προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών.
Στις εκπαιδεύσεις που γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στη Θεσσαλονίκη έρχονται όλοι οι αστυνομικοί που ανήκουν στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος με τους σκύλους τους.
Σκυλιά και αστυνομικοί περνούν από… κόσκινο
Η διαδικασία να «αναγορευτεί» κάποιος αστυνομικός, εκπαιδευτής – συνοδός του αστυνομικού σκύλου είναι πολύπλοκη και απαιτητική. Ανάλογη και η διαδικασία επιλογής του σωστού σκύλου. Από την ηλικία του ενός έτους τα σκυλιά εκπαιδεύονται για έξι εβδομάδες και αν όλα πάνε καλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανάλογα με τις φυσικές τους αντοχές.
Οι αστυνομικοί για να γίνουν συνοδοί, ξεκινούν από χειριστές και μέσα από ειδικές εξετάσεις προάγονται σε εκπαιδευτές. Στη συνέχεια βρίσκουν το υποψήφιο σκυλί και σε συνεργασία με τον επόπτη της υπηρεσίας αρχίζει η εκπαίδευση τους εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Συνοδός και σκύλος παραμένουν δεμένοι μέσα και έξω απο την Υπηρεσία.