Επίσημη ιστοσελίδα της
ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πρόταση Νομοθετικής Τροποποίησης σε θέματα Αστυνομικού Πειθαρχικού Δικαίου



Αριθ. Πρωτ.: 21         Θεσσαλονίκη 01 Ιουνίου 2017


ΘΕΜΑ : ‘’ Πρόταση Νομοθετικής Τροποποίησης σε θέματα Αστυνομικού Πειθαρχικού Δικαίου ‘’


Τα τελευταία χρόνια εξεδόθησαν πλειάδα νόμων, με προφανή σκοπό την αποσυμφόρηση των υποθέσεων στα ποινικά δικαστήρια, στους οποίους προβλέπονταν είτε η εξάλειψη του αξιοποίνου και η παύση της ποινικής δίωξης συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων, είτε η παραγραφή των ήδη επιβληθεισών ποινών φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών (Ν. 4411/2016, Ν. 4198/2013, Ν. 4043/2012).


Κατ’ εφαρμογή λοιπών των «ευνοϊκών» για τις δικαστικές διαδικασίες, αλλά και για τους περισσότερους συμπολίτες μας, ρυθμίσεων, ετέθησαν, με πράξεις του αρμόδιου Εισαγγελέα στο αρχείο ποινικές υποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων αφορούσαν περιπτώσεις αποδιδόμενης τέλεσης ποινικά κολάσιμων πράξεων από Αστυνομικούς, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας να απωλέσουν την δυνατότητα να αποδείξουν την αθωότητα τους ενώπιον του αρμοδίου Ποινικού Δικαστηρίου.


Σε ορισμένες εκ των ανωτέρω περιπτώσεων, για τις ίδιες πράξεις, είχαν ήδη εκδοθεί, μάλιστα και σε δεύτερο βαθμό, αποφάσεις επιβολής πειθαρχικής ποινής από τα αντίστοιχα αρμόδια υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και όργανα, στην διαμόρφωση της κρίσης των οποίων συνετέλεσε το γεγονός ότι είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Αστυνομικού και εκκρεμούσε η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης του, είτε, ότι έστω και σε πρώτο βαθμό, είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης σε βάρος του Αστυνομικού.


Με την αρχειοθέτηση των συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων, δημιουργήθηκε συνακόλουθα ζήτημα στην αντιμετώπιση των αντίστοιχων πειθαρχικών υποθέσεων και τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια που εκλήθησαν να επαναλάβουν τις πειθαρχικές υποθέσεις δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την έλλειψη της σχετικής νομοθετικής ή άλλης πρόβλεψης, με αποτέλεσμα συνάδελφοι χωρίς καμία εγγραφή στο ποινικό τους μητρώο να εξακολουθούν να φέρουν στον ατομικό τους φάκελο πειθαρχικές ποινές για πράξεις και συμπεριφορές στις οποίες αποδόθηκε ποινικό περιεχόμενο.


Κατόπιν αυτών, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει πρωτοβουλία, από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να λυθούν οριστικά ζητήματα που έχουν ανακύψει, όπως το γεγονός ότι ενώ δεν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου κατά της πράξης αρχειοθέτησης του αρμόδιου Εισαγγελέα, με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται αμετάκλητη, εντούτοις η εν λόγω πράξη αρχειοθετείται οριστικά για τον υπαίτιο μόνο μετά την παρέλευση διετίας και εφόσον δε λάβει χώρα νέα αμετάκλητη καταδίκη, σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι (6) μηνών, εντός του εν λόγω έτους.


Πρόεδρος Ψαρογιάννης Ιωάννης


Γεν. Γραμματέας Καμούρας Κλέαρχος





ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν εισιτήρια, για όλες τις παιδικές ταινίες, σε κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

29ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. – Συγκρότηση σε σώμα νέου Δ.Σ.

ΔΩΡΕΑΝ ετήσιες συνδρομές στη Νομοπαίδεια για τα μέλη της Ένωσής μας

Συγχαρητήρια ανακοίνωση της Ένωσής μας στη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης







ΑΡΧΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
VIDEO
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΚΩΔΙΚΕΣ
ΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ


© 2024 mascot network